06- 51 18 55 57 info@yogalofvers.com

De verschillende yogalessen

Mijn yogastijl heeft acceptatie en lief zijn als kern. Door yoga heb ik meer ruimte in mijn hoofd en lijf gekregen en dit wil ik graag met je delen.

Ik wil je in contact laten komen met jezelf. Je laten ervaren, te bewegen naar hoe je lijf zich op dat moment voelt, juist ook wanneer dat wat minder is.

Het gaat om de balans, het gebruiken van de kracht waar nodig en verzachten waar niet, op deze manier belast je je lichaam namelijk minder. Het besef dat uitdagende houdingen ook voorbij gaan, leert je dat alles tijdelijk is. Hierdoor kun je in het dagelijks leven misschien ook beter omgaan met moeilijke periodes.

 

Aan het begin van een les ‘kijk’ ik hoe iedereen binnenkomt en beweegt, hier pas ik mijn les en muziek op aan. Deze intuïtieve benadering van yoga geeft een persoonlijke touch aan mijn les, waarvan ik uit ervaring weet dat je er veel baat bij zult hebben.

De ‘meditatieve flow” die vanaf de eerste ademhaling begint is uniek omdat het een constante, geruststellende stroom van geluid is die je mindful bezig laat zijn met je lijf.

Deze bewustwording van jezelf is het belangrijkste voor mij: het gaat om die vonk. Het doel is wabi sabi, een Japanse term die “perfecte imperfectie” betekent: de acceptatie dat je goed bent zoals je de les binnenkomt, zonder te oordelen.

 

yin yang flow

Het Yin gedeelte van de les brengt je naar de rust en het loslaten. Dit deel van de practice richt zich op versoepelen en versterken van bindweefsel en gewrichten. De houdingen worden iets langer aangehouden waardoor de energie anders gaat stromen.
Een zachte voorbereiding op het Yang deel, waarin wat actiever wordt bewogen en de meer krachtige houdingen aan bod komen.

Ook in de Yang worden de houdingen iets langer aangehouden, hierin zit een stukje fysieke uitdaging. Daarnaast wordt er gelet op de uitlijning en de ademhaling. Door de afwisseling van Yin naar Yang ontstaat er meer ruimte in het lijf. Gedurende de practice beweeg je op het ritme van je adem van de ene houding door naar de andere, hierdoor ontstaat een meditatieve flow. De variatie maakt de les toegankelijk voor ieder niveau.

hot yoga flow

Hot yoga is een populaire stijl die zijn oorsprong vindt in de Bikram yoga. Het is dynamisch en vrij intensief doordat de houdingen in een warme ruimte worden uitgevoerd. De studio heeft een temperatuur van ongeveer 38-40 graden. Je leert omgaan met de warmte door adem te halen via je neus en het verleggen van de focus van de warmte naar de ademhaling. Door de warmte zijn je spieren flexibeler en voelen oefeningen fijner aan, je crieert meer ruimte waardoor ze ‘makkelijker’ uitvoerbaar zijn. Door het zweten voer je afvalstoffen af. De warmte heeft een positief en in balans brengend effect op je hormonen wat onder andere je rust (slaap), ten goede komt. Een class duurt 60 tot 90 minuten waarin je leert concentreren op hoe het voelt te bewegen op het ritme van je adem. Door deze bewustwording ontstaat er ruimte in je lijf en in je hoofd die je meeneemt ook als je van de mat afstapt.

 

 

gentle (evening) flow

Bij een Gentle (evening) flow worden de houdingen net als in een ‘gewone’ flow achter elkaar uitgevoerd. Je beweegt op een rustig tempo wat ervoor zorgt dat je dieper kunt ademhalen. De focus ligt op ontspanning en het bewust worden van de ruimte die je door middel van je ademhaling crieert in je lijf. In de les is er aandacht voor de opwarming van de grote spiergroepen maar ook voor de gewrichten en het bindweefsel. Soms worden er props gebruikt om het lichaam verder te ondersteunen in de ontspanning. De les is zacht en rustig, wat hem toegankelijk maakt voor iedereen. De les is ideaal als je bijvoorbeeld recentelijk bent bevallen of kampt met lichamelijke klachten. Ook voor 50+ is de les geschikt omdat bewegen met aandacht een bewezen gunstig effect heeft op de hormonale veranderingen en het soepel houden van je lichaam.

 

Prive yoga

Oorspronkelijk werd yoga één op één gegeven, van leraar op student. Deze mogelijkheid heeft Yoga Lofvers ook. Privé yoga is een goede manier om met yoga te beginnen of jezelf verder te ontwikkelen in je eigen practice.

In een privé les kunnen we samen een op maat afgestemde serie ontwikkelen aansluitend bij jouw persoonlijke wensen, behoeftes en doelen. Zo kunnen we werken aan het ontwikkelen van mindfulness vaardigheden, meditatie, de pranayama (adembeheersing) of juist de alignment van een asana. Een privé yoga draagt zo bij aan meer balans in je leven, rust in je hoofd en een gezond, krachtig, energiek en flexibel lichaam.

teens yoga

Hoe cool is het om de hoofdstand, kraai en vuurvlieg te leren, een zonnegroet te doen op moderne muziek, ontdaan van poespas. Lekker te relaxen tijdens een down to earth savasana en op die manier ruimte te creëren in je lijf en in je hoofd.

In de Teens lessen wordt gewerkt aan kracht, focus, uithoudingsvermogen, souplesse, ademhalingsoefeningen en balans. Dit alles heeft een positief effect op de lichaamshouding en het zelfbeeld maar draagt ook bij aan meer zelfvertrouwen, verbeterde concentratie en leervermogen.

Teens lessen zijn stoer, creatief, uitdagend, ontspannend, grensverleggend, avontuurlijk, sportief en vooral FUN om te doen

yoga flow

Op het ritme van de adem beweeg je van de ene houding door naar de andere. Hierdoor wordt de houding niet langer het einddoel maar het beginpunt van een nieuwe. De ademhaling bepaald de ruimte in je lijf, door deze bewust te blijven voelen en volgen ontstaat een meditatieve flow. Deze zal je lichaam, in respect met een ieders grens, niet alleen uitdagen maar ook krachtiger, soepeler en meer in balans brengen. Het doel van de practice is je bewust worden van hoe je lijf zich voelt en de oefening aan te passen naar de ruimte die er op dat moment is.

Zonder oordeel lief blijven voor je lijf, Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch maar slim, gezond en belangrijk.

power yoga

Power yoga is een dynamische en fysiek vrij intensieve vorm van yoga. Aan de ene kant ligt de focus op het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en balans en aan de andere kant op de energiestroom door je lijf het bewegen op de adem en het tot ‘rust’ brengen van de geest. “yoga stills the fluctuations of the mind’

 

Ook in de power yoga zijn de oefeningen weer verbonden aan je adem. Deze brengt kracht, energie, ruimte, verzachting en ontspanning waardoor je makkelijker en vrijer gaat bewegen en nog beter gaat voelen wat een oefening met je doet. De houdingen worden soms iets langer aangehouden maar gaan altijd vloeiend over in een andere beweging. Power yoga is eigenlijk een bewegende meditatie die ruimte en rust brengt ook als je van je mat afstapt.

 

 

 

Strala flow

Strala yoga is een yogastijl die acceptatie en lief zijn als kern heeft. De naam is bedacht door Tara Stiles. Na haar ervaring als ballerina (waarin ze behoorlijk hard voor haar lijf was) vond ze de vriendelijkheid van yoga wonderbaarlijk. Ze besloot haar ervaring te delen door een bewust voelen en bewegen ‘yoga-stijl’ te ontwikkelen.  Strala staat onder andere voor ademhaling, ruimte in je lijf en in je hoofd. Bewegen zoals het goed voelt. Het gaat minder om de exacte pose maar meer om het luisteren naar je lichaam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Wil je ook op  de hoogte gehouden worden van nieuwtjes, inspiratie & workshops?