Yoga is voor mij ‘a way of life’ en gaat verder dan het doen van houdingen op de mat, ademen en meditatie. Het gaat ook over goed voor jezelf zorgen (selfcare) en lief zijn voor jezelf en dat is niet egoïstisch maar juist slim. Voeding, hoort daar als een belangrijk onderdeel bij. De documentaire Forks over knives neemt je mee naar de wereld van de voedingsmiddelen industrie en maakt maar weer eens duidelijk dat bewust zijn toch echt begint bij jezelf. Be the change and start today..
Waarschijnlijk wist je al dat Netflix naast talloze series en films ook documentaires aanbiedt? Ikzelf kijk bijvoorbeeld regelmatig naar TED Talks waar uiteenlopende onderwerpen aan bod komen. Ook zijn er diverse documentaires over eten en drinken. Zo vond ik een tijdje geleden ‘forks over knives’ en die trok gelijk mijn aandacht.
Er wordt namelijk nogal een statement neergezet: als wij ons huidige eetpatroon niet veranderen zou dit wel eens de eerste generatie kunnen worden die minder lang leeft dan de ouders! Hoe dit komt? Op dit moment bestaat ons ‘Westerse dieet’ voornamelijk uit dierlijke vetten en zuivel wat resulteert in verschillende ziektes die weer worden bestreden met ongezonde medicatie. De oplossing is aldus de makers van deze documentaire vrij eenvoudig, omarm plantaardig voedsel.
“There is a growing problem, and the ones who are growing are us” nog een statement waarbij de documentaire vooral stilstaat bij de tol die deze levenswijze eist. Eten staat centraal in ons leven, denk alleen maar aan alle sociale gelegenheden en tradities. Soms denken we dat een bepaalde voeding goed voor ons is, maar is dat wel zo? In Amerika waar deze documentaire is opgenomen, heeft ruim 40% van de bevolking overgewicht en krijgt de helft hiervoor medicatie. Een quote van een nieuwslezer uit de documentaire is; “iemand moet het voortouw nemen en zeggen dat de oplossing niet ligt in het slikken van de zoveelste pil, de oplossing is spinazie”.
De documentaire legt op een heldere en toegankelijke manier uit wat er ‘mis’ is met ons ‘Westerse’ voedingspatroon en geeft ook de invloed van de marketing hierop weer. Het is letterlijk food for thought en doet je nadenken over iedere volgende hap die je vanaf nu in je mond stopt.
Recente reacties