06- 51 18 55 57 info@yogalofvers.com

13 maart 2019 – Nanda Lofvers

De magie van Chi

We kennen allemaal van die dagen dat we ons minder fit en energiek voelen. De oorzaak hiervan is meestal vrij eenvoudig, je hebt niet lekker geslapen, te veel gedaan, of zit gewoon even niet lekker in je hum. Over het algemeen herstelt dit zich van nature wanneer je een pas op de plaats maakt en bewust wat ‘me-time’ inbouwt. We spreken dan over een gezonde en in balans zijnde Chi. Chi, ook wel levensenergie, zit in alles wat leeft. Als je gewoon lekker gezond bent, fysiek en emotioneel in je kracht staat, kun je ook minder fijne periodes in je leven beter aan, je beschikt dan over een natuurlijke veerkracht om terug te bounce. Echter, als die rek eruit is en je lichaam langere tijd op scherp komt te staan, kun je signalen gaan vertonen, als; lusteloos, prikkelbaar, oververmoeid, fysiek onverklaarbare klachten, die vergelijkbaar zijn met overspannen. Dit kan erop wijzen dat je Chi, mogelijk al een tijdje, aan de lage kant is. Even rustig aan of een beetje meer tijd voor jezelf helpen dan doorgaans niet meer om je Chi in balans te brengen, gelukkig kan yoga dan een uitkomst bieden.

Yoga om je lijf op te laden

Where yoga goes, Chi flows...

Foto Nanda Lofvers

Wanneer je lichaam symptomen van stress vertoond kan het lastig zijn de signalen in je lijf te begrijpen zodat je weet, wat het nodig heeft. Yoga kan je helpen in het oefenen om bewust te gaan voelen en luisteren naar jezelf. Dit, zodat je beter kunt afstemmen en weer kunt opladen om je Chi in balans te brengen. Het doen van, asana’s, pranayama, meditatie, positieve affirmaties, visualisatie en het letten op je voeding kunnen ervoor zorgen dat je de te lage Chi in jezelf weer aanvult. Het mooie van ons lichaam is namelijk dat het van nature de kracht heeft om zichzelf te herstellen. Met de juiste selfcare, lees lief zijn voor jezelf, kun je er dus vrij snel voor zorgen dat je weer beter in je vel komt te zitten.

Kiddo’s en Chi

Daar waar wij het soms al lastig vinden onze energie te bewaken, is het voor kinderen helemaal moeilijk. Kiddo’s beschikken, in de ogen van volwassenen, vaak over een eindeloze dosis energie, juist hierdoor lopen zij het gevaar steeds weer over hun Chi-grens heen te gaan. Ouders, van met name jonge kinderen, hebben vast wel eens gehoord van het zogenaamde ‘hyperen’. Wanneer kinderen over hun vermoeidheid heen raken overschrijden ze hun natuurlijke grens en worden ze ‘vervelend’. Terwijl ze eigenlijk slaap nodig hebben, kunnen ze hier niet meer aan toegeven, dit komt omdat ze al in hun reserve modus zitten. Toch niet zo gek dus misschien, dat ritme van vroeger, waar meer aandacht was voor regelmaat en rust.Ook bij oudere kinderen kan het heel fijn zijn als jij bewust een vorm van rust voor ze inbouwt. Als het kan, liever even geen:TV, Computer, Ipad, telefoon of andere ‘stoorzender’. Neem ze mee een blokje lopen met de hond, bak samen iets lekkers, doe een spelletje buiten (stoepranden), of binnen (Uno), laat ze tekenen, geef ze een boek of strip en geef ze zo de kans om hun Chi natuurlijk op te laden.

Vervelen, om op te laden…

Where yoga goes, Chi flows...

Foto Nanda Lofvers

Rust speelt dus een belangrijk element in het behouden van de balans in je energie. Vroeger… ja ik weet het klinkt ouderwets en natuurlijk was het een andere tijd, zonder veel van de technologie van nu, waren er momenten dat je je verveelde. Languit hangen op de bank en gewoon ff niet weten wat je moet doen. Ooit gedacht dat dit een natuurlijke manier van het opladen van je Chi zou kunnen zijn? Als ouder kun je een goed voorbeeld geven, je kunt je kinderen namelijk de kunst en het belang van het nietsdoen bijbrengen JLeg bewust het ‘ik moet’, lees telefoon of computer 😉 even opzij en geef je voor een moment over aan he-le-maal NIETS.In het begin misschien wat onwennig en voor sommige zelfs ongemakkelijk maar als je dat kunt loslaten, zul je ervaren dat het heel erg prettig is en… het je als positieve bijkomstigheid, een berg aan energie zal opleveren.

Yoga voor flexe tieners

Aan de Tieners die bij mij op yoga komen, hoef ik niet te vragen of ze hun telefoon voor een uurtje met rust willen laten. Bij het binnenkomen van de les leggen ze hem, uit zichzelf, op tafel waarna ze een bolster pakken en op de mat ‘ploffen’. Door te beginnen met een aantal adem- en kleine beweegoefeningen krijgen ze de tijd en ruimte om te landen. Even los van school, thuis en andere ‘moet’ dingen.Het rondje ‘hoe was je week en wil je iets delen met de groep gaat meestal over school, leerkrachten, cijfers, toetsen, maar ook over andere ervaringen of dingen die ze bezighouden. Het is een moment van chill op de mat en binnen de groep jezelf zijn. Een omgeving waar iedereen zich veilig voelt, waar ze met elkaar kunnen lachen maar ook minder leuke dingen kunnen delen.

Where yoga goes, energy flows

Where yoga goes, Chi flows...

Foto Nanda Lofvers

Iedere les werken we aan een serie houdingen, meestal rond een thema, zoals kracht, balans, focus.We sluiten de les altijd af met een Yoga Nidra. 20 minuten rust! Een bodyscan met aandacht voor adem en soms een visualisatie. Liggend op de mat kunnen ze de energie laten stromen maar doen, moeten en hoeven ze niks!Voorstellen om het rustmoment in te korte of voor iets anders te skippen hoef ik niet te doen. Soms vragen ze zelfs aan het begin van de les al of we er niet mee kunnen beginnen omdat ze, zoals ze het zelf zeggen, ‘het keihard nodig hebben’. Wanneer iedereen, na de Nidra, weer langzaam overeind komt zeggen ze meestal even niks. Daarna volgt de energie-boost en stappen ze een yoga-uurtje verder met een bijgetankte Chi en een big smile op de fiets.