06- 51 18 55 57 info@yogalofvers.com

16 februari 2018 – Nanda Lofvers
“In the middle of every difficulty lies opportunity” – Albert Einstein

Jong geleerd, oud gedaan

Daar waar het beoefenen van yoga door volwassen groeit, blijkt de stap van yoga naar kids soms nog een brug te ver. Echter, als de effecten zo goed zijn voor ‘grote mensen’, zal het zeker zoveel positieve uitwerkingen hebben op kinderen. Door ze tijdens hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling in aanraking te brengen met yoga, geef je ze een beleving mee, waar ze de rest van hun leven op terug kunnen vallen.

De kunst van het voelen

De wetenschap toont steeds meer belangstelling in wat yoga nou precies met je doet en waarom het zo goed voor je is. Met name naar het non-dualisme (dat lichaam en geest een zijn) als ook het holistische (genezing waarbij het gehele individu wordt betrokken), vinden steeds meer onderzoeken plaats. Dat is mooi! Maar bij yoga gaat het voor een groot deel om voelen en dat is best lastig tastbaar maken. Is dat het werkt, dan al niet genoeg?

Yoga 4 school

Mogelijk is het een idee om yoga, net als muziek, drama, tekenles en andere vakken op school te introduceren? Doordat de sociale druk om te presteren steeds hoger wordt ontstaat op jonge leeftijd bij kinderen al vrij veel stress. Yoga geeft emotionele balans en zorgt voor rust in lichaam en geest. Daarnaast zal het binnen afzienbare periode de sfeer binnen de school positief veranderen. Respect, waardering en begrip voor elkaar zullen als vanzelf een steeds grotere plek gaan innemen. Als een steen in het water zullen de rimpels van rust en positieve energie zich verspreiden. Een warm welkom dat voor iedereen die de school binnenwandelt voelbaar zal zijn.

Focus verminderd stress

De leerlingen krijgen een handvat om hun focus vast te houden, hierdoor zal de concentratie verbeteren en de stress verminderen. Ze leren anders te reageren op prikkels uit hun omgeving omdat ze hun eigen emoties en gevoel beter begrijpen. De leerlingen gaan beter luisteren naar de signalen die hun lijf ze geeft, denk aan gespannenheid, rusteloos, slecht slapen, prikkelbaar en nog belangrijker hoe hiermee om te gaan. Wanneer je beter weet wie jij bent en waar je voor staat, creëer je ruimte voor andere dingen, onder andere het leerproces, dat hierdoor soepeler verloopt.

Een kostbare ervaring voor het leven

Het mooie van yoga is dat het eigenlijk pas begint als je van je mat afstapt. En is dat niet de intentie van school, ‘je klaar te stomen voor de maatschappij’. Of het kostbaar is om yoga in te voeren op school, Nee! Het vraagt eigenlijk maar twee dingen; een stuk support van de overheid en de aanwezigheid van leerlingen. Verder hoeft de school er geen duur of speciaal materiaal voor aan te schaffen en ervaring met yoga is ook niet nodig.

Tien minuten per dag

Waar moeten we dat dan inplannen in het toch al overvolle schoolprogramma? Eigenlijk kan het overal. Het zit hem er namelijk niet in hoeveel tijd die je eraan besteed (kwantiteit) maar dat en hoe je er iets aan doet (kwaliteit). 10 minuten in het klaslokaal waarbij je de tafel of stoel kunt gebruiken voor een zittende of staande oefening. Onderweg terwijl er naar de gymles wordt gelopen, een wandelende meditatie waarbij iedereen zijn zintuigen dient te gebruiken en je erna kunt vragen wie wat heeft gezien, gehoord, geroken, gevoeld. Tijdens het buitenspelen, of als het regent in de gymzaal een samenwerkingsspel met een stukje uitdaging en teambuilding. Tijdens de overblijf een energizer, zoals de down-dog-tunnel challenge Mogelijkheden genoeg.

Ready? Steady? Go!

In een groot aantal landen geven ze en met succes, yoga als vast onderdeel van het onderwijs. Misschien wordt het tijd dat wij onze kinderen ook de kans geven kennis te maken met; ademhalen, bewegen, voelen, ontspannen en balans. Hoe mooi zou het zijn deze basiselementen te integreren tijdens school en daarmee voor de rest van je leven.