06- 51 18 55 57 info@yogalofvers.com

Enige tijd geleden vroeg de Vondelschool in Bussum of ik, in het kader van het thema geluk geef je door, een yoga les wilde geven aan de twee groepen acht. Grappig genoeg kwam het verzoek uit de klas zelf. Een paar kinderen volgden bij mij les en toen zij de vraag kregen ‘waar wordt jij gelukkig van’ gaven ze als antwoord: yoga!

Wat is geluk?

Superleuk en onwijs stoer om te horen dat yoga gelukkig maakt! Dan heb ik een hoofddoel binnen mijn lessen bereikt. Toch was ik ook nieuwsgierig naar wat dan precies dat geluksgevoel geeft? Vol enthousiasme stapte ik een paar weken later de school binnen. In de prachtige gymzaal, die je mooi kunt verduisteren met speciale gordijnen (heel handig voor de eindontspanning), begon ik met het voorbereiden van de les. De kernvraag, ‘wat is geluk’ stond centraal en daar zouden we dus ook mee beginnen.

Yoga is gedoe

Een half uur later liepen 27 kinderen, beetje jolig en vooral vrij hyper de zaal binnen. In een grote kring heb ik eerst gevraagd of ze wisten wat yoga was, waar het vandaan kwam en wat ze dachten dat we gingen doen. “Moeilijke houdingen,” zei Alex, “gedoe met adem“ volgens Lou en ”heel lang stilzitten” aldus Xavier. Grappig toch, die vooroordelen over yoga? Tijd om daar iets aan te doen.

Zonnegroet op Bruno Mars

Enigszins verbaasd toen Bruno Mars uit de speakers knalde, deden we de zonnegroet met om de beurt een tweetal kinderen naast mij voor de groep. Dat vonden ze eerst heel spannend, maar later vooral ook leuk om te doen. Want hoe gaaf is het wel niet als de rest van de klas beweegt zoals jij het zegt!

Geluk vs. niet gelukkig

In een kring hebben we een vrolijke smiley-bal overgegooid met de vraag: waar word jij gelukkig van? Gaaf om te horen dat familie, vrienden, buiten spelen, knuffelen met een huisdier en sporten zo hoog scoren. Als vanzelf ontstond de tegenvraag: waar wordt je dan niet echt gelukkig van of waar kun je zelfs boos om worden? Daar kwamen pesten, ruzie met vrienden, onrecht iemand pijn doen, maar ook de zorg om de aarde duidelijk naar voren.

Grote mensen luisteren niet

Het logische gevolg was hoe ze deze problemen dan zouden oplossen. Dan blijkt maar weer eens hoe bijzonder vindingrijk, creatief en briljant kinderen zijn in het bedenken van uitvoerbare ideeën. Toen ik aan ze vroeg waarom ze een aantal van deze dingen niet met volwassenen deelden was hun reactie; ”maar wij zijn kinderen en grote mensen luisteren niet naar kinderen.” Dat was even slikken. Is dat zo? Luisteren wij niet? Food for thought en een volgend blog. Na een aantal stoere yogahoudingen, het verencompetitie spel, de super-populaire yoga-tunnel en de vertrouwenskring (een kring waarbij kinderen zich om de beurt al dan niet met ogen dicht naar achter mogen laten vallen en dan opgevangen worden door hun medeklasgenoten), was het tijd om af te ronden.

Een magisch heelal

Ik had een sterren projector meegenomen die het plafon van de donkere gymzaal in mum van tijd omtoverde in een magisch heelal. Iedereen zocht een plekje om even rustig te gaan liggen. Na een korte bodyscan (met aandacht in gedachte door je lijf lopen van je tenen tot aan je kruin), zette ik een rustig muziekje op en gaf ik een kleine visualisatie over de sterren, maan, planeten en de plek die wij hierin innemen. Zelfs de ‘grootste’ druktemakers, stopte met wiebelen en bewegen en kwamen tot rust.

Yoga begint als je van je mat afstapt

Na afloop kreeg ik een namasté-applaus. Dat gaf echt een ‘wow’ gevoel! In een mail van de juffen kreeg ik als feedback dat de kinderen graag vaker aan yoga zouden willen doen. Ze hadden niet gedacht dat yoga om zoveel meer zou gaan dan oefeningen en ademhalen. Ze begrepen nu hoe het rust, kracht, zelfvertrouwen, focus en zelfs geluk kon brengen.

Dat yoga pas begint als je van je matje afstapt was voor mij al een feit maar deze twee fantastische groepen hebben dat nog maar eens dubbel en dwars bewezen.